Операта Тоска в афиша на 36. Музикални празници „Златната Диана“ в гр.

...
Операта Тоска в афиша на 36. Музикални празници „Златната Диана“ в гр.
Коментари Харесай

Плевенската филхармония с „Тоска” в програмата на 36-те Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол

Операта „ Тоска ” в афиша на 36. Музикални празници „Златната Диана“ в гр. Ямбол на 21-ви юни

Плевенската филхармония, Община Ямбол и Музикални празници „Златната Диана“ насочат покана за грандиозно събитие в културния живот на град Ямбол.

На 21-ви юни, от 19 часа, с няколко артистични състава и величествени декори ще бъде показано едно от най-красивите творби на Джакомо Пучини – операта „Тоска“.

На сцената в Зала „Диана“ ще обeдинят креативните си сили:

Плевенската филхармония с диригент Вилиана Вълчева,
Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева,
Вокална група „ Арлекино ” с началник Виолета Боянова.

Солисти в спектакъла са български оперни артисти със международна кариера – Таня Иванова – сопран, в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов – тенор, в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов – баритон, в ролята на Барон Скарпия, Валери Цолов – баритон, в ролята на Шароне и други.

Режисьор на спектакъла е Надежда Христозова.

„Мога доста да приказвам за Тоска. Много е внимателно да пееш Тоска. Както е написана от Пучини, партията изисква по-спинтово, по-драматично звучене и това може да подведе певицата да пресъздаде облика малко по-грубо, а аз мразя това. Няма значение какъв брой спинтова е една роля, тонът би трябвало да е хубав, партията би трябвало да бъде поднесена красиво. Много би трябвало да се внимава, да се избегне другото и то за мен е като „червена лампа“. Това е разковничето, което прави Тоска същинска. Тя е жена, в която са влюбени двама мъже – Каварадоси и Скарпия, тя не може да бъде дамата вамп или нещо сходно. Затова и не обичам сцената с Каварадоси в първо деяние, когато Тоска демонстрира ревността си. Аз самата не съм подобен човек, не върша кавги и по тази причина се пробвам да показва всичко малко по-меко. Наистина Тоска ревнува Каварадоси, само че по-важното е, че го обича и няма да престане да го обича.“ – споделя наскоро сопраното Таня Иванова в изявление.



В исторически проект: Операта е основана в три дейности по пиесата „ Ла Тоска “ на френския драматург Викториен Сарду, написана особено за популярната актриса Сара Бернар. Премиерата на пиесата през 1887 година в Париж има огромен триумф. Работата над операта е съпроводена с доста полемики, касаещи както драматургичната, по този начин и музикалната основа на операта. Действието на операта се развива в Рим при започване на 19 век и Джакомо Пучини се старае да пресъздаде атмосферата на града по това време. Либрето е написано от Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Първото зрелище провокира доста звук, освен това в дословния смисъл. Оперите на Пучини постоянно са се считали за значимо събитие и на премиерата на 14 януари 1900 година участват представители на римския хайлайф, измежду които са кралицата, премиер-министърът на Италия и членове на държавното управление, интелектуалци и аристократи.

В програмата на Музикалните празници „Златната Диана“, гр. Ямбол, на 21-ви юни, зала „Диана“ ще се трансформира в магическо място за артистична игра, което ще събере звездни имена от музикалния свят и техните почитатели – меломани.

В огромната продукция ще вземат присъединяване повече от 200 души – артист-изпълнители, театрален екип, измежду които Асоциация Артем, „Класическа сцена“, B sound, екип пресъздаващ декорите, театралните костюми и други

Билети могат да бъдат закупени от театралната каса на „Безистена“ в Ямбол и на място преди събитието. Повече информация за запазване на билети: 0876 694 083.

Музикалните празници „ Златната Диана ” са обичайната, одобрена и разрастваща се форма на показване на българското и международното класическо музикално творчество и разпространение на изкуството на известни български и непознати реализатори и диригенти. Всяка година на Музикалните празници „ Златната Диана ” гостуват потвърдени оркестри, хорови и оперни сформира, самостоятелни и непознати артист-изпълнители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР